Terwijl het buiten regent zit ik knus in een hoekje in de bank, een grote kop warme thee in mijn handen. ‘Supermarket flowers’ van Ed Sheeran klinkt op de radio. Hij schreef dit na het overlijden van zijn oma. Wat een prachtig, gevoelig liedje is het toch. “Packed up the photo album Matthew had made. Memories of a life that’s been loved.” Memories, herinneringen…

Herinneringen zijn een gek ding

Soms ruik je een geur en komen via je neus herinneringen binnen aan een vriend van vroeger, waar je jaren niet aan gedacht hebt. Je hoort een flard van een lied en ineens sta je weer op het schoolfeest van je oude middelbare school waar je je eerste zoen krijgt. Als navigatieTruus je om een omleiding loodst, rij je door de straat waar je ooit elke avond rondhing met je vrienden. Een glimlach speelt rond je mond: jeugdsentiment!

Een waardevol bezit

Soms komen herinneringen niet ongevraagd binnen, maar probeer je ze juist krampachtig vast te houden. Omdat de herinnering het enige is dat je nog hebt van een bijzonder persoon. Een waardevol bezit. Je grootste angst: op een dag wakker worden en niet meer weten hoe ze klonk of hoe ze rook. De schok, als je je zijn gezicht niet meer direct voor de geest kunt halen. De opluchting stroomt door je heen als zijn lieve glimlach je ineens weer te binnen schiet. Een dierbaar persoon is er lijfelijk niet meer, maar je bent hem of haar nooit helemaal kwijt zolang de herinneringen in je geheugen en in je hart gegrift staan.

Loslaten en vasthouden

Misschien pijnlijk en emotioneel, maar ook zo kostbaar om na een overlijden samen herinneringen op te halen. Om het leven van de overledene te vieren tijdens de afscheidsbijeenkomst, door over hem te vertellen. In vogelvlucht door zijn leven, een gedicht dat haar zo typeert, een anekdote die een lach op ieders gezicht tovert. Je laat iemand los, en tegelijkertijd houd je hem vast in herinneringen.

Herinneringen kun je koesteren, en herinneringen kun je maken. Mijn motto: verzamel geen spullen, maar verzamel ervaringen, herinneringen. “Memories of a life that’s been loved”… Geniet! Dan geniet ik nog even verder van m’n kop thee en Ed Sheeran op repeat…

 

Nooit weg
Volgende blog