In het leven neem je steeds weer afscheid. Van mensen, plekken, spullen, slechte gewoontes.

Afscheid nemen van school, klasgenoten en je lievelingsjuf. Van je ouderlijk huis wanneer je ouders naar een appartement verhuizen. Afscheid van je baan en je collega’s. Je laatste sigaret, verhuizen, scheiden, ontslag. De meest definitieve vorm van afscheid: wanneer iemand overlijdt. Elk afscheid doet pijn. Soms schuurt het alleen een beetje, soms ben je volledig uit het lood geslagen.

Loslaten

Loslaten kan spannend en lastig zijn, vaak uit angst voor het nieuwe. Maken we in ons nieuwe huis net zulke mooie herinneringen als in het oude? Lukt het me om in mijn nieuwe baan ook zo succesvol te zijn? Leer ik in mijn nieuwe klas weer nieuwe beste vrienden kennen?

Afscheid en loslaten: voor mij heel actuele thema’s. Nog enkele weken ben ik in dienst van een hele fijne en bijzondere werkgever, de Efteling. Ik laat mijn mooie baan, al mijn lieve collega’s en een prachtig pretpark achter om aan een nieuw avontuur te beginnen. Een avontuur dat draait om… afscheid!

Ritueelbegeleider

Als ritueelbegeleider hoop ik mensen te mogen begeleiden tijdens heel verdrietige dagen. Wanneer zij afscheid moeten nemen en een dierbare los moeten laten. Ik hoop dat ik bij hen aan tafel aan mag schuiven om te luisteren naar hun mooie verhalen en herinneringen. Dat zij mij het vertrouwen geven om hen te helpen en ondersteunen bij het vorm geven aan het afscheid. Dat ik het levensverhaal van bijvoorbeeld hun vader, oma of kind mag schrijven of hen mag helpen hun eigen tekst op papier te zetten. Samen met of namens hen mag voorgaan tijdens de afscheidsbijeenkomst.

Herinneringen

Afscheid is in mijn geval een start van iets nieuws, iets moois. Het loslaten van de vele lieve Eftelingcollega’s is lastig, maar ‘uit het oog’ betekent niet ‘uit het hart’. De mooie herinneringen koester ik, en ik hoop in mijn nieuwe loopbaan een hoop mooie, waardevolle herinneringen te gaan verzamelen.

“Achter elke traan die blinkt, schuilt een glimlach van herinnering”

Reageer op deze blog